Klimakampen-mr.no

Tips for en miljøvennlig hverdag

Mange tenker kanskje at miljøvern og et miljøvennlig levesett er noe som kun angår politikere og andre debattanter på toppnivå. Kanskje føler man seg litt oppgitt midt oppe i alle meningsutvekslingene, med snakk om irreversible klimaendringer og stigende havnivå. For hva kan en enkeltperson gjøre for å bidra til en grønnere verden?

Heldigvis kan alle bidra med noe. Om man ser seg rundt, og gradvis endrer tankegangen sin til å bli mer miljøvennlig, vil man raskt kunne kjenne at man faktisk gjør en forskjell. Og er man mange nok som gjør det samme – ja, da vil det faktisk skape positivt forandring.

Her er noen tanker og ideer om hva man selv kan gjøre:

  • La bilen stå. Har du tenkt over hvor mye du bruker bilen i løpet av et år? Veldig ofte er det slik at man starter med de turene som er absolutt nødvendige. Etter hvert blir dette en vane som glir over til også å gjelde de små turene, enten det er for å dra på butikken eller for å besøke treningssenteret. Ved å la bilen stå på disse småturene, bidrar du til at klimautslippene bli lavere, at den lokale luftkvaliteten forbedres, og at bilen din slites mer, noe som gjør at du kan ha den lengre. Alle disse er klimamessige konsekvenser. I tillegg, som om dette ikke var nok i seg selv, kan du spare tusenlapper i året , og du vil raskt kunne merke positive utslag på helsa og på midjemålet. Gå og sykle i vei!
  • Kildesorter. Dette er generelt et tiltak veldig mange nordmenn er flinke til. Spesielt plastikk, glass og metall er energikrevende å produsere, og din gjenvinning vil spille en rolle – både for råvare- og energiforbruket.
  • Optimer matforbruket. Én måte å gjøre dette på, er å begrense matinnkjøpene. Dette betyr selvfølgelig ikke at du skal sulte deg, men tenk før du kjøper. Hvordan er holdbarhetsdatoen, for eksempel? Rekker du å spise opp produktet, eller må du kaste det? Kjøper du det kun fordi det er tilbud, eller er dette noe du trenger i utgangspunktet? Og ikke minst, samle innkjøpene til ca én gang per uke. Dette hjelper også med tanke på å begrense de unødvendige innkjøpene. Det er. mye svinn i matvaresektoren, og her har alle et ansvar som forbrukere.
deejay