Klimakampen-mr.no

Sommerferie med lavt klimaavtrykk?

Det er mange som gleder seg til sommerferien hele året, og koser seg med planlegging av reisen over flere måneder. En lang sommerferie kan være både et velkomment avbrekk fra hverdagen, og en mulighet til å utforske nye spennende land og steder.

Samtidig går det ikke å legge skjul på at ferier faktisk står for en stor del av utslippene av klimagasser. I følge noen undersøkelser er det hele 8 % av utslippene som forårsakes av turisme og industrien rundt den. Legg dog merke til at dette også inkluderer importert mat og lignende, som kanskje også hadde hatt en effekt hvis du hadde blitt hjemme.

Hva kan du gjøre for å reise mer klimavennlig?

Ferie er svært viktig for nordmenn, og det er få som mener at vi helt skal slutte å reise. Samtidig var mye av veksten i nordmenns feriereiser i 2018 i form av reiser i Norge, det er uklart om dette skyldes økt fokus på ferier nærmere hjemmet eller om det kan være for eksempel valutakurser som også påvirker dette.

Uansett har nordmenn flest god råd, og uansett valutakurser og andre faktorer vil mange prioritere ferier over mye annet. Hvis du ikke har fått feriepenger ennå, kan det også være mulig å finansiere en ferie med for eksempel lån fra centum.no. Med kanskje både ferie- og skattepenger på vei inn om noen måneder skal det ikke være noen problemer å betale tilbake.

Derfor er det kanskje lurt å tenke seg veien til en klimavennlig ferie som en prosess med to steg:

  • Først er det fint å bestemme seg for hvor du vil på ferie, og at budsjettet ditt passer til den reisen. Indirekte blir dette en form for klimatiltak, da de aller fleste av oss ikke har råd til å reise til Thailand en gang hver måned. I dette første steget trenger du ikke å tenke på miljø i det hele tatt. Hater du å overnatte i telt – da er det ikke noen bra plan å velge telttur, uansett hvor klimavennlig det kanskje ville ha vært.
  • Som et andre steg kan du prøve å gjøre din reise så klimavennlig som mulig. Velg gjerne direkte charterfly hvis du skal langt bort, da vet du at flyet er fullt og ikke tar unødvendige omveier. Du kan også se etter hoteller som er miljø-sertifiserte og benytter så mye lokale råvarer som mulig. Vel på plass er det bra å igjen da faktisk velge de lokale matvarene, og ikke bare kjøpe importerte ting. Det kan også være greit å ta oppfordringene om å skru av luftkondisjonering eller spare vann på alvor.

Med litt planlegging og gode valg, kan du ta ferie med god samvittighet også til sommeren.

deejay