Klimakampen-mr.no

Sammen vil vi redde havet!

I år skal nemlig Ocean Cleanup sjøsette det aller første plastinnsamlingssystemet sitt nord i Stillehavet. Dette vil bli en av de første gangene dette systemet blir testet i et større område i havet hvor plast har samlet seg. Lykkes dette systemet, vil det samtidig bygges ut bedre kapasitet for å ta imot plasten på land. Resultatene må være målbare og kunne dokumenteres overfor sponsorer, investorer, private givere, myndigheter og media. Dette vil lede til at de får de inn den arbeidskapitalen de trenger. Innen 2 år kan Ocean Cleanup ha fullskala systemer på plass i fem ulike havområder. Deres hovedtanke går ut på å sørge for å få samlet opp plasten fra havet, før den brytes ned til mindre deler med mikroplast. Deres renseteknologi fungerer som en slags kunstig kystlinje, hvor plast og søppel plukkes opp fra naturlige strømninger i havet. Det er i teorien ment at halve “Great Pacific Garbage Patch” skal hentes opp av sjøen i løpet av 5 år, i følge selskapets egne beregninger.

Andre også interesserte i å samle opp plast

Ocean Cleanup er ikke de eneste med et ønske om å fjerne plasten fra havet. Et seismikkselskap er interessert i å få samlet inn plasten fra havet og blåse plasten til overflaten. Det dreier seg om Petroleum Geo Service seismikkskip som til vanlig skyter ut trykkluft for å kartlegge geologien under havbunnen med noen kraftige kompressorer. Det norske selskapet vil bruke de samme kompressorene for å blåse plasten opp fra havdypet til overflaten, og få samlet det inn der. Norlense og Quantafel har et annet konsept for å sanke inn plast fra havet. De ønsker å bruke supplyskip som nå ligger ankret opp i opplag uten kommersielle oppdrag fra oljebransjen, til å tråle havet etter plast. Med en katalysator på skipene kan plastfangsten omgjøres til drivstoff, og sørge for skipenes videre fremdrift. Det drivstoffet som eventuelt ikke blir brukt, kan selges. Spilltech har fått til å lage en innretning som er rettet mot plastsøppelet som flyter i havner. Prinsippet er basert på oljeskimmere som skal separere olje i fra vannet, med å føre oljen (og i dette tilfellet søppelet) over et filter-overløp.

Store mengder med forsøpling

Det kastes ganske store mengder med søppel i havet hvert år. Det er nøkternt beregnet at forsøplingen utgjør mellom 5 til 13 millioner tonn søppel årlig. Det var i 2014 fem kilo fisk for hvert kilo det var med plast i havet. I cirka 2050 kommer det til å være 1 kilo plast for hver kilo det er med fisk. Dette kalles for mikroplast, og er plastartikler mindre enn 5 millimeter. Ting som kosmetikk og tannkrem får slike typer partikler tilsatt som slipemiddel. Større plaststykker er også med på å produsere mikroplast gjennom både nedbrytning og slitasje. Jobber du hjemmefra og trenger nye møbler for kontoret? Dette kan du enkelt anskaffe deg hos furniturebox.no. Her finner du et stort utvalg av skrivebord, oppbevaringsmøbler og mye mer til gode priser, levert direkte hjem til deg. Er du en som liker å ha et stilig kontor så vil du finne fine og klassiske kontorstoler i nettbutikken deres.

deejay