Klimakampen-mr.no

Positive miljøeffekter med høyere panteinnsats

Hvor flink er du egentlig til å pante flasker? Vi liker alle å tro at vi både panter, resirkulerer og tar generelt god vare på naturen vår. Men det er også veldig enkelt å bare la det gå en gang iblant. Gjør det egentlig noen stor forskjell om du ikke er så nøye akkurat i dag? Hvorfor skal akkurat du være så bevisst på hvor du kaster hva, om det virker som ingen andre rundt deg er det? Selvfølgelig er ingen av oss perfekte, og vi har alle gode og dårlige dager. Men om alle hadde tenkt på denne måten hadde planeten vår vært i en enda dårligere stand enn den allerede er. Og går du frem som et godt eksempel føles det også litt flauere for de rundt deg å slurve litt. Gode gjerninger kan spre seg fort, og i lengden vil vi nok alle merke en stor forskjell.

Hvorfor panter vi?

Plast, glass og metall brytes ikke akkurat så raskt og enkelt ned i naturen, og panten du slenger fra deg vil bli liggende der lenge. Ikke bare ser det stygt ut, er det et dyr som får panten i seg kan det være livsfarlig. Det holder heller ikke å bare kaste panten i søppelet. Om du panter den vil materialet kunne bruker på nytt, og det blir mindre miljøskadelig produksjon av flasker og bokser. Dessuten får du pengene tilbake for panten, og det ser ut til at denne summen bare kommer til å øke på grunn av strengere krav fra EU. Med andre ord betaler du et lite depositum for å låne boksen eller flasken, som du får igjen når du er ferdig med den. Det er ikke alle som er enige i denne ordningen, men det ser allikevel ut til å virke. Det har også vært diskusjoner rundt det å innføre pant på engangsgriller. Her vil det bli snakk om mer enn et par kroner, så det kommer nok i så fall til å møte motstand i starten.

Bør vi ha avgift på pant?

Hvor mye tid vi liker å tilbringe ute i naturen varierer veldig fra person til person. Allikevel er nok de fleste av oss enige i at litt frisk luft og vakker skog og mark er godt for både kropp og sinn. Spesielt om du har skikkelige Friluftsklær for naturlig tur i all slags vær. Og på dager som dette kan det virkelig ødelegge stemningen å snuble over knuste flasker og sammenklemte bokser i skogen, på stranda eller i fjellet. Personene som slang det fra seg hadde kanskje ikke tenkt seg tilbake dit på en stund, men for deg som kommer etter er det langt fra et hyggelig syn. Plutselig må du passe på at hunden ikke tråkker på glasskårene, eller forklare for sønnen eller datteren din hvorfor voksne mennesker har valgt å kaste fra seg søppelet sitt i naturen. Vi mennesker liker ikke å bli tvunget til noe, men iblant er det kanskje bra med noen reguleringer.

deejay