Klimakampen-mr.no

Hvordan unngå å bruke bilen

Føler du en gang iblant at du kanskje kjører litt for mye bil? Det er selvfølgelig veldig bra å kunne ha en bil og førerkort, det kan være upraktisk å komme seg rundt til visse steder til fots, på sykkel eller kollektivt. Og spesielt om du har mye bagasje eller andre ting å ta med deg er det ekstra fristende å hoppe rett i bilen. Allikevel kan det være smart å tenkte over iblant hvor skadelig overdreven bilkjøring kan være både for din egen og for planetens helse. Det kan kanskje sammenlignes litt med å spise mye mat på gatekjøkken: Det er veldig enkelt, raskt og behagelig – men for mye av det kan både være dyrt og usunt for deg.

Bruk nettet til hjelp

Ikke bare kan det være bedre for helsen din å gå eller sykle om du skal korte avstander, eller å ta buss eller tog om du skal lengre. Det kan også være smart å finne løsninger som gjør at du ikke trenger å flytte på hverken deg selv eller bilen din. Det er mye som også kan fikses over nettet- For eksempel er det veldig lett å hente ut resepten din om du bruker e-resept – da kan du nemlig be om fornyelse på resepter over nettet, og så gå en tur bort på apoteket om det ligger nære nok. Det finnes også nok av varer du kanskje ikke visste kunne bestilles helt hjem til deg fra nettet – alt fra bøker og klær til matvarer og møbler. Og fraktes disse med en stor transport istedenfor at hver av kundene kjører sin egen bil for å hente dem blir det mye mindre utslipp.

Ta samtalene hjemmefra

Det blir også stadig mer og mer vanlig å få andre tjenester over nettet enn varer, tjenester man tidligere måtte reise et sted fysisk for å kunne få. Mistenker du for eksempel at du har blitt syk eller fått en skade er det fint å vite at Kry kan hjelpe deg, for her kan du ha en samtale med en lege over video. Det finnes også andre tilbud for den som behøver samtaleterapi, hvor alle timene kan taes over video eller telefon. Og om du fortsatt skulle foretrekke å reise steder fysisk så husk på hvilke muligheter som finnes. Noen faste gåturer eller sykkelturer er bare sunt for de fleste av oss, og et busskort er en god del billigere i måneden enn drivstoff til daglige kjøreturer. Det er ikke bare miljøet som vil takke deg, men kroppen og lommeboken din også.

deejay